Gok- en gokverslaving: Hoe hulp te zoeken

Elke vorm van verslaving kan voor gezinnen moeilijk te begrijpen en te verwerken zijn. Als je een familielid hebt dat worstelt met een gok- of gameverslaving, kun je je verloren en hulpeloos voelen. Er zijn echter hulpmiddelen beschikbaar. Hier volgen enkele tips om hulp te zoeken voor een gok- of gameverslaving.

Hoe te weten of er een probleem is
Verslaving is vaak moeilijk te herkennen. In het beginstadium lijkt er misschien helemaal geen probleem te zijn. Er zijn echter enkele waarschuwingssignalen waar je op kunt letten, zoals:

Preoccupatie met gokken of gamen, zelfs als je het niet doet
Terugtrekken van vrienden en familie
Liegen over gok- of spelgewoonten
Werk of school missen vanwege gokken of spelen
Geld lenen om te gokken of te spelen
Stelen om aan geld te komen voor gokken of spelen
Gevoelens van depressie of angst
Als u een van deze waarschuwingssignalen bij uzelf of een geliefde opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Verslaving wordt na verloop van tijd alleen maar erger, dus vroegtijdige behandeling is essentieel.

Opties voor behandeling
Er zijn veel verschillende opties beschikbaar voor de behandeling van gok- en games verslaving. Hier zijn er een paar

Klinische programma’s: Deze programma’s bieden 24-uurs zorg in een gecontroleerde omgeving. Ze duren meestal 30 dagen, maar kunnen langer zijn, afhankelijk van de ernst van de verslaving
Ambulante programma’s: Ambulante programma’s bieden ondersteuning terwijl de patiënt thuis kan blijven wonen. De behandeling bestaat meestal uit wekelijkse therapiesessies en bijeenkomsten met een begeleider
Steungroepen: Steungroepen bieden naast professionele begeleiding ook steun van lotgenoten. Ze kunnen een nuttige aanvulling zijn op andere vormen van behandeling. Zelfhulp: Zelfhulpopties omvatten boeken, artikelen en online bronnen die informatie en steun bieden aan mensen die met verslaving worstelen. Hoewel zelfhulpopties geen professionele behandeling kunnen vervangen, kunnen ze een nuttige aanvulling zijn. Welke behandeling je ook kiest, het is belangrijk om te onthouden dat herstel mogelijk is. Met geduld, doorzettingsvermogen en professionele hulp kun je een verslaving overwinnen en een gezond en gelukkig leven leiden.

Conclusie: Als je denkt dat jij of iemand van wie je houdt een gok- of gameverslaving heeft, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Er zijn veel hulpbronnen beschikbaar, waaronder klinische en ambulante programma’s, steungroepen en zelfhulpopties. Onthoud dat herstel mogelijk is! Met geduld en doorzettingsvermogen kun je een verslaving overwinnen en een gezond leven leiden.